Sezon grillowy w pełni! Tradycję grillowania kultywujemy w Polsce już od wielu lat. W związku z tym większość z nas już dawno poszerzyła asortyment przygotowywanych potraw i dziś przyrządzamy w ten sposób wiele smaczniejszych i ciekawszych dań niż popularne kiełbasy. Naszą propozycją na grilla są oczywiście ryby. Dziś chcielibyśmy podzielić się pomysłem na grillowanie ryby nie bezpośrednio na ruszcie, a na desce. Jak się za to zabrać?

1) Zanurz deskę w wodzie, soku, piwie lub winie na kilka godzin – czas moczenia zależy od grubości deski i rodzaju drewna. Twardsze trzeba moczyć dłużej. Do wody możesz dodać niewielką ilość soli.

2) Przygotuj grill (koniecznie z pokrywą).

3) Połóż przygotowaną deskę na grillu i zamknij pokrywę. Deska musi być dobrze nagrzana – po kilku minutach zacznie lekko dymić i trzaskać.

4) Ułóż rybę na desce i zamknij pokrywę grilla.

5) Gdy grill będzie bardzo rozgrzany, deska może się zapalić. W tym celu koniecznie miej pod ręką wodę w butelce z rozpylaczem.

6) Po zakończonym grillowaniu deski wstaw do naczynia z wodą. Możesz użyć ich ponownie, smak ryby będzie wtedy jeszcze lepszy.

7) Ważne, aby używać desek wyłącznie z drzew liściastych – w ten sposób nie osmolisz innych pieczonych potraw.