Sushi robi się coraz bardziej modne. Wielu z Was zadaje sobie pewnie pytanie czy sushi na pewno jest zdrowe?

A jakże!

Oto podstawowe wartości zdrowotne tradycyjnej porcji sushi:

  • RYŻ – główne źródło węglowodanów, które dają kopa organizmowi do działania; poza tym to właśnie ryż jest głównym elementem dającym uczucie sytości przy niskiej zawartości tłuszczu
  • GLONY NORI – źródło mikroelementów tj. jod, żelazo, wapń, magnez i antyoksydantów, w tym odmładzającej witaminy C i A oraz szeregu witamin z grupy B, które odpowiadają za zdrowy wygląd skóry, mocne włosy i błysk paznokci
  • RYBY– najczęściej tuńczyk i łosoś – są źródłem białka i NNKT oraz witamin: A, D i E, przy czym witaminy A i E są silnymi antyoksydantam

źródło: wieczniemloda.pl