Potrzebujecie:
1 szklankę ryżu do sushi
1 szklankę i 1-2 łyżki wody
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczkę soli
Najpierw ryż musimy namoczyć (30 minut). Zmieni on kolor z przezroczystego na biały i matowy, a do tego stanie się bardziej elastyczny, dzięki czemu będzie się mniej kruszył podczas mycia. Po namoczeniu wymieniamy wodę i okrężnymi ruchami delikatnie mieszamy. Uważamy, żeby nie połamać ryżu. Ponownie wymieniamy wodę i czynności te powtarzamy, aż woda będzie klarowna, zwykle ok. 5 razy. Ryż odsączamy. Następnie ryż przesypujemy do garnka z teflonową powłoką i zalewamy wodą (trochę więcej niż początkowa objętość ryżu). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy pod pokrywką na kolejne 10 minut. W międzyczasie łączymy ocet, cukier i sól i podgrzewamy aby cukier się rozpuścił. Ostudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy łyżkę octowej mieszanki (także ostudzonej) i delikatnie mieszamy. Gotowe!