Najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie świeżej ryby wkrótce po zakupie. Jednak nie zawsze mamy czas na to, żeby przygotować rybę od razu. Dlatego warto wiedzieć, jak można ją przechowywać, aby dłużej zachowywała swoją świeżość, walory smakowe i właściwości odżywcze.

Transport ryby
Najlepszym rozwiązaniem jest zakup ryby patroszonej, zwłaszcza, jeśli musisz ją przewozić. Zapobiegnie to jej szybkiemy zepsuciu się. Dodatkowo dobrze, aby była przewożona w odpowiednio niskiej temperaturze (np. w torbie termoizolacyjnej).

Przechowywanie w lodówce
Świeżą rybę przechowuj w lodówce nie dłużej niż przez dwa dni. Oprócz wypatroszenia powinna być pozbawiona skrzeli oraz oczu. Dobrze jeśli będzie przechowywana w pojemniku spożywczym lub w folii aluminiowej. Ryby w całości dłużej zachowują swoją świeżość, niż ryby porcjowane.

Mrożenie
Ryba powinna być zapakowana w woreczek. Może być przechowywana od dwóch (ryby tłuste i porcjowane) do sześciu miesięcy (ryby chude). Radzimy opisać pakunek datą zamrożenia przed włożeniem go do zamrażarki.

Rozmrażanie
Ryby rozmrażamy w niskiej temperaturze, np. w zimnej wodzie albo lodówce. Rozmrożone należy spożyć tego samego dnia (nie wolno ponownie ich zamrażać!).