Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych. Jak zatem powinno się to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb!

1. Ryb nie powinno się umieszczać w lodówce w pobliżu masła, mleka, serów ponieważ nabierają one nieprzyjemnego zapachu. Dotyczy to w szczególności ryb wędzonych, które należy szczelnie owinąć folią aluminiową.

2. Mrożoną rybę należy przechowywać w zamrażalniku, owiniętą w worek nylonowy. Rybę niemrożoną, która nie będzie zbyt długo przechowywana, należy wypatroszyć i umieścić w lodówce (nie w zamrażalniku).

3. Jeśli chcemy zamrozić rybę, powinniśmy ją umyć, wysuszyć, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku lub worku. Taka ryba może być przechowywana w zamrażarce kilka miesięcy, a chuda – nawet do 8 miesięcy.