Jak właściwie przechowywać ryby?

Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych. Ja...

Jak przygotować ośmiorniczki?

1. Najsmaczniejszą częścią ośmiornicy są ramiona. Nad nimi znajduje się część, której si...

Po czym poznać świeżość ryby?

Świeżość ryby poznajemy po skrzelach i szczękach. Jeżeli są ciemnoróżowe i przylegają do c...

Jak smażyć ryby?

Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządz...

Solenie i przyprawianie ryb

Raz jeszcze słowo o przyprawianiu ryb, bo tego tak naprawdę nigdy dość! Podstawową kwestią prz...

Obieranie ryb z łusek

Często zdarza się, że świeże ryby trzeba nie dość, że wypatroszyć, to jeszcze obrać z łus...

Sekret aromatycznej ryby

Wiecie, co zrobić, żeby wasza ryba pięknie pachniała przyprawami? Wystarczy, że podprażycie pr...

Idealna zupa rybna

Jeśli uszkodzimy woreczek żółciowy i w efekcie otrzymamy zbyt gorzką zupę, wystarczy wrzucić ...

Jak mrozić ryby z glazurą?

W przypadku ryb kupowanych w sklepie najlepiej jeśli glazury jest jak najmniej. Natomiast jeśli sa...

Jak smażyć ryby mrożone?

Ryby w Polsce dostępne są w różnych wariantach. Świeże, mrożone albo wędzone. Z racji takieg...

Nie przesadzajmy z przyprawianiem ryb

Z przyprawianiem ryb nie można przesadzać. Pisaliśmy wam już o ziołach, które najlepiej sprawd...

Jak oczyścić krewetki?

Najpierw surowe krewetki płuczemy w zimnej wodzie. Następnie odcinamy lub odrywamy główkę (jeś...

Jak doprawiać ryby?

Ryby, tak jak najlepsza wołowina mają to do siebie, że nie lubią nadmiaru przypraw. W daniach ze...

Jak rolować sushi?

Na bambusowej macie układamy arkusz nori, na którym z kolei układamy niezbyt grubą warstwę ryż...

Jak przygotować idealny ryż do sushi

Potrzebujecie: 1 szklankę ryżu do sushi 1 szklankę i 1-2 łyżki wody 2 łyżki octu ryżowego 3 ...

Jak grillować rybę... na desce?

Sezon grillowy w pełni! Tradycję grillowania kultywujemy w Polsce już od wielu lat. W związku z ...

Domowe sushi – od czego zacząć?

Rad dotyczących przygotowania domowego sushi jest sporo, jednak podstawowa z nich jest bardzo proza...

Jak zamaskować rybny zapach?

Ryby są smaczne – to wszyscy dobrze wiemy. Jednak z zapachem bywa różnie, nie wszystkim odpowia...

Wszystko co powinieneś wiedzieć o przyprawianiu ryb

Cały sekret w przypadku przyprawiania ryb można sprowadzić do jednego zdania: podstawa tkwi w pro...

Jak przechowywać ryby?

Najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie świeżej ryby wkrótce po zakupie. Jednak nie zawsze m...

Jak pozbyć się zapachu ryby czy krewetek z rąk?

Jedzenie owoców morza rękami może sprawiać wiele radości, ale jest także przyczyną kilku kło...

Jak jeść krewetki?

Krewetki, ze względu na swoje smaczne mięso,  są zaliczane do jednych z najpopularniejszych owoc...

Czy przygotowanie homara jest skomplikowanie?

Wprost przeciwnie! Na ogół przygotowuje się go po przecięciu na pół wzdłuż korpusu. Robi si...

O kawiorze słów kilka.

Kawior, czyli solona ikra rybia, charakteryzuje się smakiem, za którym albo się szaleje, albo nie...

Wszystko, co chciałbyś wiedzieć o mulach.

Mule to przysmak, którym można cieszyć się nie tylko w restauracjach, ale także we własnym dom...

Jak przygotować kalmary?

Kalmary to owoce morza, które bardzo łatwo można samodzielnie przygotować. Najpopularniejsze są...

Jak przechowywać homara?

Homara należy przechowywać zamrożonego. Aby go zamrozić potrzeba co najmniej kilku godzin. Zanim...

Jak w łatwy sposób obrać rybę z łusek?

Obranie ryby z łusek wydaje się trudne? Wcale nie jest! Przed obraniem pokrop rybę kilkoma kropla...

Jak smażyć ryby?

Jak smażyć ryby? Jest kilka bardzo prostych „sztuczek”, które mogą wpłynąć na sma...

Jak szybko i prosto obrać rybę z łusek?

Obranie ryby z łusek wydaje się trudne? Wcale nie jest! Przed obraniem pokrop rybę kilkoma kropla...

Jak jeść ośmiornicę?

Mięso ośmiornicy jest delikatne i białe, ma lekko gumowatą konsystencję, ale dobrze przyrządzo...

Które ryby są tłuste, a które są chude?

Zawartość tłuszczu w rybach jest zależna od ich gatunku, dlatego rozróżnia się ryby na tłust...

Czy sushi jest zdrowe?

Sushi robi się coraz bardziej modne. Wielu z Was zadaje sobie pewnie pytanie czy sushi na pewno jes...

Jak dobrać odpowiednie wino do ryb?

Jeśli zastanawiacie się jakie wino dobrać do ryb i owoców morza, na pewno przyda Wam się taka ...

Czym jeść ryby?

Jeszcze nie tak dawno rybę jadało się po prostu dwoma widelcami. Dzisiaj jednak takie podanie da...

Krótki przewodnik po owocach morza

Gazeta Wyborcza zrobiła świetne zestawienie dotyczące owoców morza – tego w jakim sezonie ...

Jak jeść koktajl z krewetek?

Wedłu zasad savoir-vivre kotajl z krewetek (czy krabów) je się z reguły łyżeczką deserową tr...

Czy krewetki można podawać w skorupkach?

Oczywiście, że tak! Krewetki podawać można na wiele sposobów: do sałatki czy koktajlu krewetki...

Jak jeść małże?

Według zasad savoir-vivre małże (z reguły omułki lub typu vongole) przekładamy na nasz talerz,...

Jesz owoce morza - podaj miseczkę z wodą i cytryną!

Jeśli na kolację serwujesz owoce morza podane w taki sposób, że ich jedzenie będzie wymagało o...

Ostrygi dobre na raka piersi?

Selen potrzebny jest naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, może też pomóc...

Czy rybę można jeść nożem i widelcem?

Zasady savoir-vivre są jednoznaczne: tak, jeśli są to śledzie, rolmopsy, węgorze i łososie wę...

Jak jeść kawior?

Kawior należy do dość drogich przysmaków, zatem już z tego choćby względu przyjęło się, ż...

Jak ocenić swieżość owoców morza?

Bardzo ważne jest, żeby owoce morza jeść tylko wtedy jeśli są świeże! Najlepszym rozwiązani...

Jakie są rozmiary krewetek

„Krewetkowy przelicznik”, czyli o rozmiarach i przyporządkowanych mu liczbach. Międzyn...

Po czym poznać świeżość ryby?

Świeżość ryby poznajemy po skrzelach i szczękach. Jeżeli są ciemnoróżowe i przylegają do c...

Z wody na stół

Według światowej organizacji zdrowia WHO, ludzie na całym świecie powinni czerpać z tradycji sk...

Jak grillować ryby?

Przed przystąpieniem do grillowania warto poznać dokładnie wszystkie rady, gdyż to zapewni nam n...

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo