Jak pozbyć się zapachu ryby?
Świeża i właściwie przyrządzona ryba nie powinna… pachnieć rybą. Tylko jak to zrobić, ...
Świeża i właściwie przyrządzona ryba nie powinna… pachnieć rybą. Tylko jak to zrobić, ...
Najszybciej upieką się łososiowe dzwonka. Niedługo też trzeba będzie czekać na pokrojony w ka...
Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych. Ja...
1. Najsmaczniejszą częścią ośmiornicy są ramiona. Nad nimi znajduje się część, której si...
Świeżość ryby poznajemy po skrzelach i szczękach. Jeżeli są ciemnoróżowe i przylegają do c...
Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządz...
Raz jeszcze słowo o przyprawianiu ryb, bo tego tak naprawdę nigdy dość! Podstawową kwestią prz...
Często zdarza się, że świeże ryby trzeba nie dość, że wypatroszyć, to jeszcze obrać z łus...
Wiecie, co zrobić, żeby wasza ryba pięknie pachniała przyprawami? Wystarczy, że podprażycie pr...
Jeśli uszkodzimy woreczek żółciowy i w efekcie otrzymamy zbyt gorzką zupę, wystarczy wrzucić ...
W przypadku ryb kupowanych w sklepie najlepiej jeśli glazury jest jak najmniej. Natomiast jeśli sa...
Ryby w Polsce dostępne są w różnych wariantach. Świeże, mrożone albo wędzone. Z racji takieg...
Z przyprawianiem ryb nie można przesadzać. Pisaliśmy wam już o ziołach, które najlepiej sprawd...
Najpierw surowe krewetki płuczemy w zimnej wodzie. Następnie odcinamy lub odrywamy główkę (jeś...
Ryby, tak jak najlepsza wołowina mają to do siebie, że nie lubią nadmiaru przypraw. W daniach ze...
Na bambusowej macie układamy arkusz nori, na którym z kolei układamy niezbyt grubą warstwę ryż...
Potrzebujecie: 1 szklankę ryżu do sushi 1 szklankę i 1-2 łyżki wody 2 łyżki octu ryżowego 3 ...
Sezon grillowy w pełni! Tradycję grillowania kultywujemy w Polsce już od wielu lat. W związku z ...
Rad dotyczących przygotowania domowego sushi jest sporo, jednak podstawowa z nich jest bardzo proza...
Ryby są smaczne – to wszyscy dobrze wiemy. Jednak z zapachem bywa różnie, nie wszystkim odpowia...
Cały sekret w przypadku przyprawiania ryb można sprowadzić do jednego zdania: podstawa tkwi w pro...
Najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie świeżej ryby wkrótce po zakupie. Jednak nie zawsze m...
Jedzenie owoców morza rękami może sprawiać wiele radości, ale jest także przyczyną kilku kło...
Krewetki, ze względu na swoje smaczne mięso, są zaliczane do jednych z najpopularniejszych owoc...
Wprost przeciwnie! Na ogół przygotowuje się go po przecięciu na pół wzdłuż korpusu. Robi si...
Kawior, czyli solona ikra rybia, charakteryzuje się smakiem, za którym albo się szaleje, albo nie...
Mule to przysmak, którym można cieszyć się nie tylko w restauracjach, ale także we własnym dom...
Kalmary to owoce morza, które bardzo łatwo można samodzielnie przygotować. Najpopularniejsze są...
Homara należy przechowywać zamrożonego. Aby go zamrozić potrzeba co najmniej kilku godzin. Zanim...
Obranie ryby z łusek wydaje się trudne? Wcale nie jest! Przed obraniem pokrop rybę kilkoma kropla...
Jak smażyć ryby? Jest kilka bardzo prostych „sztuczek”, które mogą wpłynąć na sma...
Obranie ryby z łusek wydaje się trudne? Wcale nie jest! Przed obraniem pokrop rybę kilkoma kropla...
Mięso ośmiornicy jest delikatne i białe, ma lekko gumowatą konsystencję, ale dobrze przyrządzo...
Zawartość tłuszczu w rybach jest zależna od ich gatunku, dlatego rozróżnia się ryby na tłust...
Sushi robi się coraz bardziej modne. Wielu z Was zadaje sobie pewnie pytanie czy sushi na pewno jes...
Jeśli zastanawiacie się jakie wino dobrać do ryb i owoców morza, na pewno przyda Wam się taka ...
Jeszcze nie tak dawno rybę jadało się po prostu dwoma widelcami. Dzisiaj jednak takie podanie da...
Gazeta Wyborcza zrobiła świetne zestawienie dotyczące owoców morza – tego w jakim sezonie ...
Wedłu zasad savoir-vivre kotajl z krewetek (czy krabów) je się z reguły łyżeczką deserową tr...
Oczywiście, że tak! Krewetki podawać można na wiele sposobów: do sałatki czy koktajlu krewetki...
Według zasad savoir-vivre małże (z reguły omułki lub typu vongole) przekładamy na nasz talerz,...
Jeśli na kolację serwujesz owoce morza podane w taki sposób, że ich jedzenie będzie wymagało o...
Selen potrzebny jest naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, może też pomóc...
Zasady savoir-vivre są jednoznaczne: tak, jeśli są to śledzie, rolmopsy, węgorze i łososie wę...
Kawior należy do dość drogich przysmaków, zatem już z tego choćby względu przyjęło się, ż...
Bardzo ważne jest, żeby owoce morza jeść tylko wtedy jeśli są świeże! Najlepszym rozwiązani...
„Krewetkowy przelicznik”, czyli o rozmiarach i przyporządkowanych mu liczbach. Międzyn...
Świeżość ryby poznajemy po skrzelach i szczękach. Jeżeli są ciemnoróżowe i przylegają do c...
Według światowej organizacji zdrowia WHO, ludzie na całym świecie powinni czerpać z tradycji sk...
Przed przystąpieniem do grillowania warto poznać dokładnie wszystkie rady, gdyż to zapewni nam n...