Krewetki z kuskusem po marokańsku

2 łodyżki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta szafranu
6 dużych krewetek
2 pomarańcze
150g kuskusu
400g sezonowych warzyw (szparagi, cukinia, groszek zielony etc.)
1 czerwona papryczka chili
15g świeżej mięty
1 cytryna
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 granat

Liście rozmarynu i obrany czosnek ucieramy w moździerzu z dodatkiem soli. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, paprykę i szafran, trochę wrzątku i łączymy w marynatę. Jedną p[pomarańczę obieramy i kroimy w ósemki, mieszamy z krewetkami i marynatą. Zostawiamy na 10 minut. Kuskus zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad powierzchnię kaszy) i zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia. Warzywa drobno siekamy, dodajemy posiekaną miętę, pozostałą pomarańczę pokrojoną na kawałki i mieszamy z kuskusem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Krewetki, marynatę i pokrojoną pomarańczę podsmażamy na patelni (ok. 5 minut). Układamy krewetki i pomarańczę na kuskusie, dodajemy jogurtu i posypujemy całość owocami granatu.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo