Zupa z dorsza z boczkiem wędzonym i ziemniakami

pół kilograma filetów z dorsza

6 ziemniaków średniej wielkości
20 dag wędzonego boczku
2 spore cebule
łyżka smalcu (można zastąpić olejem)
4 szklanki bulionu warzywnego
pół szklanki kwaśnej śmietany co najmniej 18%
łyżka pszennej mąki
sól
świeżo zmielony pieprz
koperek do dekoracji

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy do średniej miękkość.

W czasie gotowania ziemniaków przygotowujemy pozostałe składniki: filety myjemy i kroimy na kawałki „na jeden kęs”.
Cebulę obieramy i kroimy nie niezbyt cienkie plastry. Dusimy ją na smalcu, na średnim ogniu do zeszklenia, dodajemy boczek pokrojony na cienkie i długie kawałki, smażymy kilka chwil, aż boczek zamieni się w przyjemne skwarki.

Śmietanę mieszamy bardzo dokładnie z mąką.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy.

Zagotowujemy bulion warzywny, dodajemy ziemniaki, dorsza, podsmażoną cebulę z boczkiem, doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę z mąką rozrabiamy z kilkoma łyżkami wrzącego płynu, następnie dodajemy do zupy. Trzymamy całość na małym ogniu przez dwie minuty. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy udekorowaną koperkiem.

Smakuje z bagietką lub bez.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo