Sandacz z pieczonymi warzywami i ziemniakiem hasselback

4 filety z sandacza
pół szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki zataru
pieprz
sól
Na ziemniaki:
Kilka dużych ziemniaków
garść startego parmezanu
szczypiorek do posypania
sól
pieprz
Na pieczone warzywa:
2 kg dowolnych zimowych warzyw (np. marchewka, pietruszka, seler, burak, kalafior, batat)
sól
pieprz
oliwa

Zatar łączymy z oliwą. Powstałą mieszanką nacieramy filety z sandacza. Całość przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Warzywa kroimy w kawałki podobnej wielkości, rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Ziemniaki nacinamy co 3-4 mm (ale nie do samego dołu, żeby nam się nie rozpadły. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki i warzywa wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika (grzanie gór-dół + termoobieg). Pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, wyłączamy termo obieg i w drugim naczyniu żaroodpornym wkładamy sandacza. Ziemniaki posypujemy startym parmezanem i wszystko pieczemy jeszcze 20 minut.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo