Kalmary faszerowane

4 wydrążone kalmary
pół szklanki bułki tartej
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
5 posiekane ząbków czosnku
100g posiekanych krewetek
pół szklanki białego wina
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 puszka pomidorów
skórka z połowy cytryny
garść posiekanej pietruszki

Macki kalmarów miksujemy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy zmiksowane macki i podsmażamy aż zrobią się złote (ok. 5 minut). Dodajemy 3 ząbki czosnku, masło i sproszkowaną paprykę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze minutę. Dodajemy krewetki i gotujemy aż zrobią się różowe. Dolewamy białe wino i gotujemy 1 minutę. Zmniejszamy ogień i dodajemy bułkę tartą i startą skórkę cytryny. Mieszamy. Nadziewamy kalmary przygotowanym nadzieniem, zostawiając 2 cm pustego miejsca z każdej strony (nadzienie pęcznieje w trakcie gotowania). Zamykamy kalmary wykałaczkami, żeby nadzienie się nie wylewało. Doprawiamy solą. Na dużej patelni doprowadzamy pomidory do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy kalmary i resztę nadzienia i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy czosnek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec posypujemy pietruszką.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo