Pieczony łosoś z sosem limonkowo-czosnkowym

1/2 szklanki oliwki
1 średnia cebula, pokrojona na plasterki
2 łyżki soku z limonki
skórka otarta z 1 limonki
2 duże ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
750g łososia (filet)

sos:
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cebula z marynaty
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka masła
1 łyżka soku z limonki
troszkę posiekanego rozmarynu
sól, pieprz do smaku

Składniki marynaty dobrze wymieszać, zalać nimi łososia i marynować około 30 minut. Nagrzać piekarnik (górna grzałka), rybę wyjąć z marynaty, ułożyć na blasze i grillować około 20 minut, często smarując mięso pozostałą marynatą. Ryba powinna być grillowana w odległosci 10-15cm od górnej grzałki.
W czasie kiedy mięso sie piecze, przygotować sos. Wyjąć połowę cebuli z marynaty i lekko ją sauté na patelni, aż zmięknie. Dodać masło, śmietankę, czosnek, sok z limonki i zredukować sos do pożądanej gęstości. Doprawić solą i pieprzem.

Łosoś jest gotowy, kiedy da się go łatwo rozwarstwć widelcem. Upieczoną rybę podzielić na porcje, polać każdą porcję łyżką sosu, udekorować cząstką limonki i podawać.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo