Łosoś z patelni grillowej z masłem cytrynowo-pietruszkowym

4 dzwonka łososia nie grubsze niż 1,5 cm – po około 15 dag każdy
2 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sól
spora szczypta białego mielonego pieprzu

masło cytrynowo-pietruszkowe:
połowa kostki masła – 10 dag
skórka otarta z jednej cytryny
garść bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
spora szczypta soli

Rybę myjemy, dokładnie osuszamy, spryskujemy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilkanaście minut.

Miękkie masło mieszamy ze skórką z cytryny (wcześniej cytrynę trzeba bardzo dokładnie umyć i sparzyć), natką pietruszki i solą. Tak przygotowane masło formujemy w wałek, zawijamy w ściśle w folię i wkładamy do zamrażarki.

Dzwonka łososia wycieramy z soku cytrynowego, solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą.

Smażymy je na silnie rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony, następnie patelnię z rybą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-4 minuty, by ryba nie była surowa w środku.

Upieczonego łososia układamy na talerzach, na każdym kładąc krążek masła.
Dekorujemy natką i kawałkami skórki cytrynowej.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i ogromną, jak zawsze w takich przypadkach, porcją sałaty z sosem vinaigrette.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo