Pieczony dorsz po sycylijsku

1 czerwona cebula
oliwa z oliwek
1 łyżka octu z czerwonego wina
3-4 filety z dorsza (po ok. 150 g każdy)
2-3 anchois w zalewie
3 łyżki bułki tartej (grubo zmielonej)
3-4 łodyżki pietruszki
garść listków świeżej mięty
garść listków świeżej bazylii
sól
pieprz
pół szklanki białego wina
10-12 czarnych oliwek bez pestek

Cebulę kroimy w grube pióra, podsmażamy na oliwie z solą i pieprzem, aż się zeszkli. Dolewamy octu, mieszamy i przelewamy całość do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni podsmażamy posiekane drobno anchois. Dodajemy bułkę tartą, mieszkamy i smażymy 2 minuty. Przekładamy do miseczki, dodajemy posiekane świeże zioła, sól i pieprz. Ryby układamy na cebuli i z góry przykrywamy mieszanką bułki tartej i ziół. Dolewamy białego wina i dorzucamy oliwki. Pieczemy przez 15-20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo