Małże gotowane

1 kg świeżych małży (oczyszczonych i przebranych)
2 cm świeżego imbiru, zgniecionego i pokrojonego na mniejsze części
3 liście kaffiru (opcjonalnie)
2 trawy cytrynowe, rozgniecione i pokrojone na 3-5 cm części
2 papryczki chili, zgniecione i przekrojone na pół
2 rozgniecione ząbki czosnku
4 łyżki sosu rybnego
1,5 łyżki cukru
1 łyżka soku z limonki
woda

Małże wkładamy do garnka i dodajemy wszystkie składniki.
Dolewamy wodę, tak żeby przykryć muszle. Całość mieszamy.
Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 10-12 minut, aż wszystkie mule się otworzą.
Nieotwarte wyrzucamy.
Małże podajemy w garnku, z pieczywem (najlepiej banh mi) lub ryżem.
Pozostały bulion możemy (a nawet powinniśmy!) wypić 🙂

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo