Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami

Składniki dla 4 osób:

Dorsz – 500 g
Suszone pomidory – 4 sztuki
Pomidory pelati – 1 puszka
Pomidory świeże– 2 sztuki
Cukier brązowy – 1 łyżka
Czosnek – 1-2 ząbki (w zależności od wielkości)
Oliwki czarne – 100 g
Kapary Smak – 2 łyżki
Ryż – 200 g
Świeża bazylia
Chili pieprz cayenne
Tymianek
Pieprz czarny mielony
Sól morska

Rybę kroimy na 4 kawałki i posypujemy chili pieprzem cayenne, pieprzem mielonym i świeżo mieloną solą morską.

Czosnek kroimy w pasterki. Świeże pomidory wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie do zimnej. Obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.

Do dużego garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Na oleju podsmażamy czosnek i dodajemy tymianek (ok. 1 łyżkę). Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i smażymy ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pelati. Żeby zrównoważyć kwaskowaty smak pomidorów dodajemy cukier i gotujemy.

Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki w połówki i dodajemy je do garnka. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii

Na górze układamy kawałki ryby i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zleży od grubości ryby. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kaparów. Całość można doprawić wg. uznania solą morską i pieprze cz czarnym.

Podajemy z ryżem lub chrupkim pieczywem, ozdabiamy bazylią.

Danie możemy przygotować z dowolną świeżą białą rybą morską np. z mintajem, solą.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo