Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem

Na 2 porcje:
ok. 150 g makaronu (np. spaghetti)
duża garść szpinaku
150 g łososia wędzonego
3 łyżki kremowego serka
2 łyżki masła
2 cząstki cytryny

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szpinak płuczemy, odrywamy twarde łodyżki, liście siekamy na desce. Łososia kroimy w małą kosteczkę.
Makaron odcedzić zachowując 1/3 szklanki wody. Mieszamy ją z serkiem i odstawiamy.
Do garnka po makaronie włożyć masło i pokrojonego łososia, smażyć przez około minutę, regularnie mieszając. Następnie dodać szpinak i mieszając smażyć aż zmięknie.
Dodać odcedzony makaron i wodę z makaronu z dodatkiem sera, zagotować, odstawić z ognia. Jeśli sos nie jest jeszcze gęsty, można chwilę potrzymać makaron na małym ogniu. Całość podawać z cząstką cytryny.

WSKAZÓWKI
Do makaronu można też dodać czosnek (podsmażyć przed dodaniem łososia).
Zamiast kremowego serka można użyć śmietanki kremówki (80 ml), której nie trzeba już rozcieńczać wodą z makaronu. Po dodaniu śmietanki do makaronu gotujemy wszystko przez chwilę do zgęstnienia.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo