Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

Składniki (na 2 osoby):

12 krewetek świeżych, najlepiej tygrysich
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
150 g makaronu tagliatelle
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół ostrej papryczki
garść natki pietruszki
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
puszka pomidorów pelati lub 4 dojrzałe pomidory
sól morska gruboziarnista
pieprz

Krewetki robimy w całości, obierając je przed albo dopiero w trakcie jedzenia. Makaron gotujemy al dente (mocno al dente)

Patelnię rozgrzewamy na małym ogniu, rozpuszczamy masło, dodajemy krewetki skropione wcześniej sokiem z cytryny i natarte czosnkiem (najlepiej pokrojony w drobną kosteczkę) oraz pokrojoną w kosteczkę ostrą papryczkę. Całość smażymy około 1,5 minuty z każdej strony krewetki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki. Mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy słodkiej papryki. Przekładamy makaron na patelnię, mieszamy z sosem. Podgrzewamy jeszcze 1 minutę. Posypujemy natką pietruszki i gotowe!

fot. Designed by Dashu83/Freepik

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo