Krewetki z trawą cytrynową

0,5 kg krewetek tygrysich
1 łodyga trawy cytrynowej
1 limonka
2,5 cm imbiru
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
2 papryczki chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
1,5 łyżeczki cukru
1 średnia cebula
pęczek bazylii tajskiej
2 łyżki oleju arachidowego

Trawę cytrynową posiekać najdrobniej, jak to możliwe, albo zmielić w malakserze. Imbir zetrzeć na tarce. Czosnek drobno posiekać, a cebulę pociąć w cienkie plasterki. Liście bazylii oberwać z łodyg i przepłukać wodą na sitku.

W misce łączymy następujące składniki: sos sojowy, wodę, sos rybny, trawę cytrynową, limonkę (sok i startą skórkę) i cukier. Do przygotowanej marynaty włożyć krewetki. Następnie wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

Podgrzać olej w woku, dodać cebulę, mieszać 2 min., dodać imbir, czosnek i papryczki, gotować 30 sek. Odsączyć krewetki z marynaty i włożyć do woka. Mieszać 3 min. Nie do końca dogotowywać krewetki, ponieważ powinny być chrupkie. Dodać marynatę i ponownie gotować 30 sek. Zdjąć wok z ognia, dodać bazylię i wymieszać.

Danie podajemy z ryżem.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo