Burgery z tuńczyka

Na bułki:
350 g mąki pszennej
5 g drożdży w proszku
170 ml ciepłej wody
40 ml mleka
60 g roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
sezam do posypania

Marynata do tuńczyka:
¼ szklanki sosu sojowego
¼ szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
pieprz

Dodatki:
kiszone rzodkiewki
kiszone buraki
świeży szpinak
1 dojrzałe awokado
2-3 łyżeczki chrzanu
musztarda Dijon
kimchi
łyżka soku z cytryny

4 steki z tuńczyka

Przepis autorstwa Krzysztofa Sokalli, właściciela bloga kulinarnego Człowiek z łyżką.

Zaczynamy od bułek. Drożdże i 1 łyżkę cukru zalewamy 50 ml wody, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
Masło roztapiamy rondlu
Łączymy wszystkie składniki (poza jajkiem i sezamem) i wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godiny. Uwaga, ciasto wyrośnie tylko trochę, więc nie martwcie się jeśli nie podwoi objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i formujemy z nich lekko spłaszczone bułki
Pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze na ok. 30 min
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem
Pieczemy 15 minut
Łączymy wszystkie składniki marynaty w głębokim talerzu lub misce i wkładamy do środka steki. Wkładamy na 30 min do lodówki
Robimy mus z awokado. Łączymy je z chrzanem, łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu i łyżeczką ostrej papryki i rozrabiamy na gładką masę.
Steki smażymy na bardzo gorącej patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy ok. 1-2 minut z każdej strony, a po przerzuceniu na drugą stronę smarujemy marynatą.
Przed złożeniem burgera, bułki przekrawamy i lekko je tostujemy
Składamy! Dolny kawałek bułki smarujemy musem z awokado, a potem po kolei nakładamy kilka liści szpinaku, steka, kiszonki i górną część bułki posmarowaną musztardą Dijon. Podajemy z kimchi.
Następnie jemy i brudzimy się okrutnie 🙂

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo