Pikantna zupa z owocami morza

250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku,
1 łyżka przyprawy bałkańskiej (czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)
1 łyżeczka czerwonej papryki,
szczypta kminu rzymskiego lub jak kto woli kuminu
szczypta chilli
200 g mieszanki warzyw (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza, kartofle)
500 ml bulionu warzywnego lub 1 bulionetka warzywna
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub 1 łyżeczka gotowej zasmażki do zagęszczenia zupy

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, przelane wrzątkiem na durszlaku owoce morza, posypujemy przyprawą bałkańską i smażymy 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodajemy mieszankę warzywną i chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy 500 ml bulionu lub 500 ml wrzącej wody, dodajemy bulionetkę warzywną, doprawiamy czerwoną papryką, kuminem i chilli. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie, możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielką ilością gotowej zasmażki.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo