Clam chowder

2 łyżki masła
1 średnia cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
3 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
600g małży vongole
1 szklanka śmietany kremówki
2 liście laurowe
½ kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
sól i świeżo zmielony pieprz

Małże oczyszczamy i gotujemy aż się otworzą. Odcedzamy (wodę zachowujemy!), studzimy i wyjmujemy serca małży ze skorupek. Masło podgrzewamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy cebulę i seler, podsmażamy na złoto mieszając. Stopniowo dosypujemy mąki i intensywnie mieszamy, żeby nie porobiły się grudki. Dodajemy bulion, 2 szklanki wody z gotowania małży, śmietanę, liście laurowe, ziemniaki i mieszamy. Gotujemy 20 minut lub aż ziemniaki zmiękną mieszając od czasu do czasu. Dodajemy małże, gotujemy 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z krakersami (najlepiej ostrygowymi) lub grzankami.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo