Śródziemnomorska zupa rybna

800 ml warzywnego lub rybnego bulionu
500 g mieszanki owoców morza
500 g filetów rybnych bez skóry
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 por
50 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
oliwa + 1 łyżka masła
1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz

Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w kostkę, pora (białą część) w plasterki, czosnek wyciskamy.

Na oliwie z masłem podsmażamy cebulę (aby była szklista), potem dodajemy pora i wyciśnięty czosnek. Chwilę dusimy, zalewamy winem i mieszamy aż alkohol wyparuje. Wrzucamy wszystko z patelni do gorącego bulionu. Do zupy dodajemy pomidory i koncentrat. Gotujemy 10 minut.

Przyprawiamy solą, pieprzem, chili i skórką z cytryny.

Na koniec dodajemy (rozmrożone) owoce morza i rybę pokrojoną w dowolnej wielkości kęsy. Gotujemy na średnim ogniu 8 minut.

Zupę podajemy ze świeżą natką pietruszki.

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo