Okoń morski pieczony w soli

2 okonie morskie
1 kg grubej soli morskiej
cytryna
kilka gałązek koperku i pietruszki
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
białko

Na arkuszu papieru do pieczenia układamy ząbki czosnku pokrojone w plastry i wysypujemy warstwę ok. 1 cm grubości soli. Na to układamy okonie, w środek ryby wkładamy plastry cytryny i gałązki ziół. Staramy się szczelnie zamknąć brzuch ryby, aby sól nie dostała się do środka.
Pozostałą sól mieszamy z pieprzem (ok. 1/4-1/2 łyżeczki) i okładamy nią ryby. Wierzch soli możemy ewentualnie posmarować białkiem.
Ryby szczelnie owijamy papierem robiąc „pakuneczek”.
Rybę pieczemy w temp. 200 stopni ok. 25-30 minut. Sól powinna utworzyć skorupki, rozbijamy ją, ściągamy skórę z ryby (powinna ładnie odejść).
Rybę możemy skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo