Halibut w paście miso

Składniki:
ok. 400 g filetu z halibuta
pasta miso
glony kombu
sos sojowy (ok. 1 łyżka)
białe wytrawne wino (ok. 50 ml)

Halibuta oczyszczamy z tłuszczu, który pokrywa filet, tak, aby pozostał piękny, czysty filet.
Filet nacieramy pastą miso (tak jak na zjęciu), a następnie układamy filet na kawałku glonu kombu i takim samym kawałkiem przykrywamy. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. godzinę, aby ryba nabrała smaku.

Po tym czasie patelnię (nieprzywierającą) smarujemy delikatnie olejem i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy i na gorącą patelnię kładziemy halibuta. Na samym początku smażymy go na małym ogniu z jednej i z drugiej strony po ok. 4-5 minut (rybę przewracamy tylko raz). Gdy już minie czas smażenia na drugiej stronie, dodajemy odrobinę sosu sojowego (ok. 1 łyżki) i wina (ok. 50 ml) i podkręcamy ogień. Halibuta pięknie przysmażamy (dokładnie tak jak na zdjęciu, a także aby był przepieczony) i odwracamy na drugą stronę, również, aby się przypiekł.
To tyle i aż tyle.
Smacznego!

Tesoro del Mar od wielu lat jest znanym i cenionym dostawca świeżych ryb i owoców morza dla najbardziej wymagających odbiorców – najlepszych restauracji i kuchni hotelowych w Polsce i za granicą.

Teraz firma Tesoro del Mar postanowiła skierować ofertę sprzedaży i dystrybucji bezpośredniej (zamówienia z dostawą do domu lub firmy) również do Klientów indywidualnych.

facebook logo

ul. Łowińskiego 2
31-752 Kraków

kontakt@tesorodelmar.pl

Godziny otwarcia magazynu

pon, śr, pt  8.00-14.00

wt, czw 3.00 -12.00

facebook logo